Vulgata kläcker i Örnsköldsvik – härliga tider!

Nu drar Vulgata kläckningen igång i Örnsköldsvik. Ett av årets största höjdpunkter för alla flugfiskare. Det finns massor av fina flugfiskevatten i Örnsköldsviks kommun så det är bara att välja och vraka.

Sjösandsländan Vulgata G-loomis
Vulgata

Här kommer en liten faktabeskrivning av Sjösandsländans (Ephemera vulgata) livscykel från nymf till dun:

  1. Ägg: Sjösandsländan lägger sina ägg i vattnet under sommaren. Honan släpper äggen i klungor som sjunker ner och fäster sig på botten eller vegetationen. Äggen är små och ovala till formen.
  2. Nymf: Efter cirka tre veckor kläcks äggen och nymferna börjar sitt liv i vattnet. Nymfen är en larvliknande form och lever främst på botten av sjöar, floder och bäckar. Den har en lång, slank kropp och är utrustad med kraftiga käkar och gälar för att andas under vatten. Nymfen är oftast mörkfärgad för att smälta in i sin omgivning och undvika rovdjur.
  3. Nymfstadie: Under nymfstadet genomgår sjösandsländan flera hudömsningar eller ”häutningar”. Efter varje häutning blir nymfen större och mer lik den fullvuxna insekten. Nymfen lever i vattnet i flera år, där den livnär sig på alger, växtmaterial och små organismer.
  4. Kläckning: När sjösandsländan är redo att kläckas, simmar den upp till vattenytan. Kläckningen sker oftast under kvällen eller natten. Nymfen klättrar upp på vattenväxter, stenar eller andra föremål ovanför vattenytan.
  5. Dun: När nymfen har klättrat upp ur vattnet, börjar den metamorfosera till den vuxna insekten, känd som dunet. Dunet är den fas då sjösandsländan har vingar men ännu inte har utvecklat fullt flygdugliga förmågor. Dunet är mjukt och ljusfärgat, och det tar några timmar för det att torka och stelna.
  6. Flykt: När dunet har torkat och fått sina vingar i ordning, är det dags för sjösandsländan att flyga iväg. Flykten sker oftast under sen eftermiddag eller tidig kväll. Sjösandsländan har en kort livslängd som vuxen och lever bara i ett par dagar upp till en vecka.
  7. Återföring: Efter att ha klättrat upp i luften flyger sjösandsländan till vattensamlingar eller andra vattendrag för att para sig. Parningen sker oftast i luften över vattnet. Efter parningen lägger honan sina ägg i vattnet och cykeln börjar om igen.
Landar öring fångad på Vulgata imitation av Lennart Bergqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *